These adverts are supporting the forum's costs and the products/services are not endorsed by the forum owners.
First have you tried?
Log in to Search the Forum for help!
Learn more about using FreeStyler at the FreeStyler WIKI HERE
Learn more about DMX in General at The DMX Wiki HERE

if all else fails and you need a fixture consider the fixture building service HERE

Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Questions and discussions regarding the 3D Visualiser Software incorporated with FreeStyler. The software is provided by Sunlight.
Forum rules
Sunlight is the creater of Magic 3D Easy View we can try (the forum users) and help with any problems you have with the version provided with FreeStyler but remember this is a 3rd party program and not made by the FreeStyler Developer.
Jan_K
Pro Supporter! (Moderator)
Posts: 1098
Joined: January 4th, 2011, 9:57 pm
FreeStyler Version: Beta
I Use FreeStyler for: To help others here on the Forum!
Location: Nordjylland, Denmark

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by Jan_K » June 4th, 2015, 6:04 am

Hej buttza.

Can you please place this info in the freestyler wiki.

I think this is relevant info for the "Troubleshooting" or "3D" part.

;)

/Jan



User avatar
buttza
FS is my life
Posts: 357
Joined: January 7th, 2010, 2:14 pm
FreeStyler Version: 3.6.4
I Use FreeStyler for: Stage Show
Twitter: twitter.com/@buttza
Location: Australia
Contact:

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by buttza » June 5th, 2015, 4:08 am

Will do Jan.
I will also add the loopback info etc too.
:)

gammagoblin
Just started using FS
Posts: 10
Joined: July 14th, 2015, 7:00 pm
FreeStyler Version: 3.0
I Use FreeStyler for: DJ

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by gammagoblin » September 19th, 2015, 8:57 am

Hi
I am trying get easyview working aswell.
I am on Win 7. The DMX Lamp is green and it says controlled by freestyler.
But there is no change on the DMX channels when i change something in Freestyler.
The Lamps do not react, even though they are on the same channels.
I tried it with the virtual interface aswell as with the method butzza has shown for xp.
Does someone know that problem? Does Easyview only react on cues? does easyview need to go in a specific mode to show Freestyler actions?
Thanks

edit.: now the DMX Level is shown, but the lamp does not shine. Fixture is a cameo Studio Par 64

Nathanrs93
Moderator
Posts: 915
Joined: September 18th, 2012, 9:32 pm
FreeStyler Version: None
I Use FreeStyler for: To help others here on the Forum!
Location: Chesterfield, UK

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by Nathanrs93 » September 24th, 2015, 9:18 pm

gammagoblin wrote:Hi
I am trying get easyview working aswell.
I am on Win 7. The DMX Lamp is green and it says controlled by freestyler.
But there is no change on the DMX channels when i change something in Freestyler.
The Lamps do not react, even though they are on the same channels.
I tried it with the virtual interface aswell as with the method butzza has shown for xp.
Does someone know that problem? Does Easyview only react on cues? does easyview need to go in a specific mode to show Freestyler actions?
Thanks

edit.: now the DMX Level is shown, but the lamp does not shine. Fixture is a cameo Studio Par 64
Make sure you're not running an old version of 3D view!

gammagoblin
Just started using FS
Posts: 10
Joined: July 14th, 2015, 7:00 pm
FreeStyler Version: 3.0
I Use FreeStyler for: DJ

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by gammagoblin » September 24th, 2015, 10:11 pm

Freestyler is 3.6.2
Easy view is 12.12.2014. Its as new as possible (nicolaudie download site)

spud1511
FS is my life
Posts: 253
Joined: April 9th, 2012, 10:27 pm
FreeStyler Version: 3.5.7
I Use FreeStyler for: DJ
Location: London
Contact:

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by spud1511 » September 25th, 2015, 7:46 am

If the dmx level is showing, then the communication should be there?

Did you remember to put the master intensity up by selecting the fixture, opening the lamp window, and increasing sliding the master up in freestyler? (I'm not joking or being silly - I used to forget this all the time when I was learning the ropes). Otherwise sending 100% of any colour is useless if the main intensity/dimmer for that fixture is zero.

gammagoblin
Just started using FS
Posts: 10
Joined: July 14th, 2015, 7:00 pm
FreeStyler Version: 3.0
I Use FreeStyler for: DJ

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by gammagoblin » September 25th, 2015, 9:52 am

It certainly has something to do with the dimmer, because, the Par 56 (who dont have one) do react but the par 64 (who have one) don't. I Checked the lamp-dimmer, the master-dimmer. Everything shoul work. When i hit a cue one of the 4 Par64 is reacting even though it wasnt part of the sequence.
If i connect the lamps to th eInterface, they shine as they should.

spud1511
FS is my life
Posts: 253
Joined: April 9th, 2012, 10:27 pm
FreeStyler Version: 3.5.7
I Use FreeStyler for: DJ
Location: London
Contact:

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by spud1511 » September 25th, 2015, 5:31 pm

Then that points to a bad fixture within the 3d easyview program. It does have its own editor (nothing to do with freestyler one) where you can check the channel allocation and values are correct.
Unfortunately it is laid out a little differently and adds more things to figure out/learn into the mix, but you will probably find your answer in there.

gammagoblin
Just started using FS
Posts: 10
Joined: July 14th, 2015, 7:00 pm
FreeStyler Version: 3.0
I Use FreeStyler for: DJ

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by gammagoblin » September 30th, 2015, 8:59 pm

I checked the fixture in the scan lib. Didn't find the fault.
Thats the Freestyler fixture:
http://workupload.com/file/tXaw6Wg6
Thats the Easy view Fixture:
http://workupload.com/file/89ZNnQCq

gammagoblin
Just started using FS
Posts: 10
Joined: July 14th, 2015, 7:00 pm
FreeStyler Version: 3.0
I Use FreeStyler for: DJ

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by gammagoblin » October 21st, 2015, 9:28 am

Does really nobody know why the Easyview fixture is not reacting to the FS comands?

User avatar
buttza
FS is my life
Posts: 357
Joined: January 7th, 2010, 2:14 pm
FreeStyler Version: 3.6.4
I Use FreeStyler for: Stage Show
Twitter: twitter.com/@buttza
Location: Australia
Contact:

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by buttza » October 22nd, 2015, 4:32 am

Add a generic par can you your list of fixtures in both freestyler and 3D viewer on the same universe and Channel

Then dim up and down to test it is actually working.
Also check your firewall settings.

User avatar
djSupport
Windows/Phone App Dev (Admin)
Posts: 1637
Joined: July 9th, 2007, 6:57 pm
FreeStyler Version: 3.6.49
I Use FreeStyler for: Just for the Fun of it.
Location: Nuneaton, Warwickshire
Contact:

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by djSupport » December 28th, 2015, 8:07 pm

I'm having a similar problem to gammagoblin on a remote assistance on someone elses machine... fucking easy3d my arse!

User avatar
buttza
FS is my life
Posts: 357
Joined: January 7th, 2010, 2:14 pm
FreeStyler Version: 3.6.4
I Use FreeStyler for: Stage Show
Twitter: twitter.com/@buttza
Location: Australia
Contact:

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by buttza » May 11th, 2016, 3:29 am

Hey DJ, did you ever get this sorted? :)

Audio309
Knows how to turn Lights ON
Posts: 1
Joined: November 15th, 2016, 5:19 am

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by Audio309 » November 15th, 2016, 5:35 am

Where is the download link for 3D? The one I currently have doesnt connect to FS, its not in the toolbar and olny does SSL, SSL2

kheops
Knows how to turn Lights ON
Posts: 6
Joined: January 19th, 2011, 11:28 pm
FreeStyler Version: 3.37
I Use FreeStyler for: DJ

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by kheops » November 24th, 2016, 12:12 pm

Hi everybody,

I have installed both Freesyler (3.6.35) and Magic 3d Easy View on my PC (windows 10 anniversary).
I can open the 2 programs, but, to make 3d easy view communicate with Freestyler, we have to open it directly in Freestyler with the "3D" button on the taskbar.

But in my case (and I don't know why) inside Freestyler, the 3D button is only a grey button that I can't activate!! (I already have selected "Virtual interface").

Can someone help me and tell me what I'm doing wrong?
Thanks for your help.

User avatar
Uriahdemon
FS is my life
Posts: 262
Joined: August 18th, 2012, 10:15 am
FreeStyler Version: 3.5.5
I Use FreeStyler for: Band
Location: south Wales, UK
Contact:

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by Uriahdemon » January 19th, 2018, 12:15 pm

Hi,

I have been using V3.5.4 for quite some time but decided to try the latest FS software. Unfortunately I cannot get FS to talk to EV3D. I have gone back to this thread and others including Nathanrs thread but unfortunately I cannot get them to talk to each other. In my previous version V3.5.4 I had similiar issues I seem to remember however these were overcome using Nathanrs advice.

Right now EV3D red light is on and the Universe choice table shows but the only thing I can change is the tick in the box for Automatic, the rest is greyed out.

User avatar
djSupport
Windows/Phone App Dev (Admin)
Posts: 1637
Joined: July 9th, 2007, 6:57 pm
FreeStyler Version: 3.6.49
I Use FreeStyler for: Just for the Fun of it.
Location: Nuneaton, Warwickshire
Contact:

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by djSupport » January 28th, 2018, 8:24 pm

ensure you report it as a BUG on the tracker if not done already, Easy3d is not our software so we have 'borrowed time' on it!

Erikson
Knows how to turn Lights ON
Posts: 1
Joined: December 28th, 2018, 12:25 am
FreeStyler Version: 3.4.6
Twitter: no

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by Erikson » January 1st, 2019, 6:27 pm

buttza wrote:
April 22nd, 2015, 5:26 am
Are you on XP?

You could try the windows 8 Fix that I am working on. I will try add it tonight. Using the Microsoft Loopback Network Adapter. (It is a Virtual Adapter)
Can u help me how to setup using adaprer loopback

User avatar
buttza
FS is my life
Posts: 357
Joined: January 7th, 2010, 2:14 pm
FreeStyler Version: 3.6.4
I Use FreeStyler for: Stage Show
Twitter: twitter.com/@buttza
Location: Australia
Contact:

Re: Freestyler not communicating with Magic 3d Easy View

Post by buttza » January 15th, 2019, 6:46 am

viewtopic.php?f=56&t=6060

Download the loop back instructions

Post Reply

Return to “Magic 3D Easy View”